Edmond Jabès

21/03/2016
  • Edmond Jabès va néixer al Caire el 1912 en el si d’una família jueva provinent d’Alexandria que va escollir el francès com a llengua de cultura, per desmarcar-se de la colonització britànica. En els seus inicis com a poeta, Jabès va buscar el mestratge de Max Jacob, que l’acompanyà per carta fins a la deportació d’aquest, el 1940. El 1957 va haver d’abandonar Egipte arran de la crisi del Canal de Suez, pel fet de ser jueu. És aleshores que, instal·lat a París, encetaen plena maduresa una obra sense parió, formada per reflexions, aforismes, qüestions i dubtes sobre la impossibilitat de ser jueu i el fet de veure’s confrontat a una identitat que és,de fet,una no-identitat, però també sobre l’exili, viscut no pas com un càstig, sinó com una recerca perpètua.El 1967 va passar a formar part del panteó de les lletres franceses modernes de la mà de Jacques Derrida, que li dedica un estudi a L’écriture et la différence. Va morir a París el 1991, havent tingut com a interlocutors preferents Emmanuel Levinas i Maurice Blanchot.


    En la sessió, ens hem ocupat sobretot de la prehistòria del poeta, ço és, del Jabès d’abans de Jabès, a partir del seu primer recull intitulat Cançons per a l’àpat de l’ogre (1943-1945): «perquè —com diu el poeta— hi ha potser una cançó lligada a la infància que, a les hores més sagnants, desafia tota sola la desgràcia i la mort».

     

    No us perdeu el recull de les poesies completes de Jabès Le Seuil, Le Sable, disponible a la llibreria.




Vols ser el primer en deixar la teva opinió?

Regístrate con nosotros y así podrás crear tus comentarios, contar tus experiencias y participar en nuestro blog.

Cercar entrades

Últimes entrades

Aquest lloc web emmagatzema dades com galetes per habilitar la funcionalitat necessària de el lloc, inclosos anàlisi i personalització. Podeu canviar la seva configuració en qualsevol moment o acceptar els paràmetres per defecte.

política de cookies

Essencials

Les galetes necessàries ajuden a fer una pàgina web utilitzable activant funcions bàsiques com la navegació a la pàgina i l'accés a àrees segures de la pàgina web. La pàgina web no pot funcionar adequadament sense aquestes galetes.


Personalització

Les galetes de personalització permeten a la pàgina web recordar informació que canvia la forma en què la pàgina es comporta o l'aspecte que té, com el seu idioma preferit o la regió en la qual vostè es troba.


Anàlisi

Les galetes estadístiques ajuden als propietaris de pàgines web a comprendre com interactuen els visitants amb les pàgines web reunint i proporcionant informació de forma anònima.


Marketing

Les galetes de màrqueting s'utilitzen per rastrejar als visitants en les pàgines web. La intenció és mostrar anuncis rellevants i atractius per a l'usuari individual, i per tant, més valuosos per als editors i tercers anunciants.